Barış Terkoğlu: Tuğgeneralin makam aracıyla Suriye’den Türkiye’ye insan kaçakçılığı yapılıyormuş

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, Suriye’deki operasyon bölgesinde görevli bir tuğgeneralin makam aracıyla Suriye’den Türkiye’ye insan kaçakçılığı yapıldığını yazdı. Terkoğlu, “Konuştuğum kaynaklar, Suriye’deki birliklerde görevli Tuğgeneral B.Ç’nin emir astsubayının ve korumalığını yapan uzman çavuşun bu nedenle gözaltına alındığını söyledi” ifadelerini kullandı. Terkoğlu, “Bu olayı araştırırken vakanın ilk olmadığını öğrendim. Özellikle alt rütbelerde, benzer birçok işbirlikçi ortaya çıkarılmış” dedi.

Barış Terkoğlu, “Yok artık daha neler göreceğiz” başlıklı yazısında, “İnsan hayret ediyor denilen olaylar var. Onlardan biri geçenlerde Urfa’da yaşanmış. Kamuoyundan da sır gibi saklanmış. Açıkçası ben de duyduğumda kulaklarıma inanamadım. Tam beş ayrı askeri kaynakla konuşarak teyit edince ‘şimdi yazmanın zamanı’ dedim” diyerek, skandal iddiaları köşe yazısına taşıdı. 

“Hani madem bunca koruma var da bu sınır nasıl geçiliyor diyoruz ya… Suriye’den Türkiye’ye yönelik insan kaçakçılığındaki büyük şüphe yetkilileri bile şaşırtmış. Zira kaçakçılık, Suriye’deki operasyon bölgesinde görevli bir tuğgeneralin makam aracıyla yapılıyormuş. Güvenlik görevlileri normalde durdurulmayan, aranmayan araca savcılık izniyle operasyon yapmış. Para karşılığı Suriyelileri sınırdan geçiren askerleri kıskıvrak yakalamış” satırlarını yazan Terkoğlu, “Konuştuğum kaynaklar, Suriye’deki birliklerde görevli Tuğgeneral B.Ç’nin emir astsubayının ve korumalığını yapan uzman çavuşun bu nedenle gözaltına alındığını söyledi. İki asker, operasyon için Suriye’de bulunan tuğgeneralin makam aracıyla Suriye’den Türkiye’ye vızır vızır insan taşıyormuş. Bu işten de her postada binlerce dolar kazanıyormuş. Elbette generalin aracından kimse de şüphelenmiyormuş” ifadelerini kullandı. 

Milli Savunma bakan yardımcısını resmi bir açıklama için ısrarla aradığını, ancak geri dönüş olmadığını aktaran Terkoğlu, “Konuştuğum diğer bakanlık kaynakları ise olaya hızla el koyduklarını, Tuğgeneral B.Ç’nin skandal olaydaki ihmalinden dolayı soruşturma geçirdiğini, emekliliğe sevk edildiğini söyledi. Öte yandan emir subayı ve koruma çavuşu hakkında ise savcılık soruşturmasının sürdüğünü, iki askerin TSK ile ilişiğinin de soruşturmanın sonucunda kesildiğini anlattılar. Kısacası, ‘Üzerimize düşeni yaptık’ dediler” diye yazdı. 

Terkoğlu, olayın sadece tuğgeneral B.Ç ile sınırlı olmadığını kaydederek, Urfa’da görev yapan 20. Zırhlı Tugayı’nın Komutanı Tuğgeneral M.B’nin de soruşturmanın selameti için Hakkâri Yüksekova’da 3. Piyade Tümeni’ne komutan yardımcısı olarak atandığını söyledi.

“Bu olayı araştırırken vakanın ilk olmadığını öğrendim. Özellikle alt rütbelerde, benzer birçok işbirlikçi ortaya çıkarılmış” diyen Terkoğlu, yazısını, “Bir generalin makam aracıyla TSK personelinin insan kaçakçılığı yapmasına ‘skandal’ deyip geçebiliriz. Ama skandal dediğimiz aslında bir alarm zili gibi. Duymazsak daha beterinden sakınamayız. Alışkanlık istila gibi. Milletlerin içine girdikten sonra onları kendisine çeviriyor” ifadeleriyle sonlandırdı. 

Yazının tamamını okumak için

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x